عبدالناصر همتی وزیر امور اقتصادی و دارایی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما از آغاز ثبتنام متولدین سال ۱۴۰۲ برای خرید سهام صندوقهای سرمایهگذاری قابلمعامله خبر داد و گفت: طبق قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده، دولت به هر کودکی که در سال ۱۴۰۲ متولد شده است، معادل بیست و سه میلیون ریال سهام صندوقهای سرمایهگذاری قابلمعامله در بورس اعطا میشود. منابع مالی لازم برای خرید سهام این گروه از نوزادان سالانه از طریق قوانین بودجه تأمین شده است.
وی ادامه داد: سهام تا سن ۲۴ سالگی فرزند به همراه سود بلوکه خواهد شد. از ۲۴ سالگی به بعد مبلغ سهام توسط فرزند قابلبرداشت است. درصورتیکه فرد قبل از ۲۴ سالگی ازدواج کند میتواند زودتر از وقت مقرر از سهام خود استفاده کند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: یک هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان بودجه برای این موضوع در نظر گرفته شده است که حدود ۷۰۰ هزار نوزاد را پوشش میدهد و قابلت آن را دارد که اگر بودجه اختصاصی کم باشد مجدد افزایش یابد.
همتی بیان کرد: بر این اساس با توجه به آغاز ثبتنام متولدین سال ۱۴۰۲ برای خرید سهام صندوقهای قابلمعامله در بورس، مطابق ماده (۱۱) قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، والدین این کودکان با مراجعه به پنجره ملی خدمات دولت هوشمند به نشانی my.gov.ir و واردکردن کدملی کودک در «پنجره تشویق جوانی جمعیت»، مراحل ثبتنام را انجام دهند.
رعایت نکات مهم در موقع ثبتنام:
۱- والدین از صحیح بودن کد پستی در هنگام ثبتنام، اطمینان حاصل کنند.
۲- والدینی که از امتیاز افتتاح حداکثر دو حساب سپرده بانکی برای هر فرد زیر ۱۸ سال، برای فرزند متولد سال ۱۴۰۲ خود استفاده کردهاند، ابتدا مبادرت به بستن یکی از حسابها و سپس اقدام به ثبتنام کنند.
این روزها در حالی وارد نهمین ماه از سال ۱۴۰۳ میشویم که دارندگان سهام عدالت همچنان در انتظار سومین مرحله از واریز سود سهام عدالت سال ۱۴۰۱ هستند! در این میان، هنوز خبری از پرداخت سود سال ۱۴۰۲ هم نیست.
بر همین اساس، این سوال پیش میآید که چرا سود سهام عدالت با این تاخیر پرداخت میشود؟ این سود چگونه محاسبه میشود و آخرین مرحله واریز سود سهام عدالت سال ۱۴۰۱ چه زمانی است؟
سود سهام عدالت چگونه پرداخت میشود؟
پرداخت سود سهام شرکتها به سهامداران آنها عموماً به صورت نقدی یا در قالب اضافه شدن به ارزش سهام انجام میشود. با این حال، سود سهام عدالت عموماً به صورت نقدی پرداخت میشود. این سود از طریق شرکتهای سرمایهگذاری استانی که مدیریت سهام عدالت را بر عهده دارند، به حسابهای بانکی سهامداران غیرمستقیم و از طریق سپردهگذاری مرکزی به حساب سجامی سهامداران مستقیم سبد عدالت واریز میشود.
شرکتهایی که سهامشان به عنوان سهام عدالت توزیع شده، سود خود را در پایان هر سال مالی محاسبه و پس از کسر هزینههای مربوطه، به حساب سهامداران واریز میکنند. این سود بر اساس میزان سهام عدالت هر خانوار و عملکرد مالی شرکتها، به حساب مشمولان واریز میشود.
چه شرکتهایی در سبد سهام عدالت حضور دارند؟
سبد سهام عدالت شامل مجموعهای از شرکتهای دولتی بورسی و غیربورسی است که بیشتر در بخشهای مختلف اقتصادی مانند صنایع نفت و گاز، فولاد، پتروشیمی، بانکها و… فعالیت میکنند که از ارزندگی بالایی برخوردار هستند و در شرایط مطلوب میتوانند سود خوب و درخور ملاحظهای نصیب سهامداران عدالت کنند.
با گذشت زمان، سبد سهام عدالت تغییراتی نیز پیدا کرده و برخی شرکتها به دلایل مختلفی مانند خصوصیسازی، ادغام یا تغییرات دیگر از این سبد خارج شدند و شرکتهای جدید به آن اضافه شدهاند.
مبلغ سود سهام عدالت چگونه محاسبه میشود؟
شرکتهای دولتی که در سبد سهام عدالت حضور دارند، سود سالانه خود را محاسبه و به تناسب سهمهای هر سهامدار، میزان سود فرد را تعیین میکنند. اگر سهامداران سهام عدالت تعداد سهام خود را در سود مصوب هر شرکت ضرب کنند، دقیقاً همان عددی میشود که برایشان واریز شده است.
مبلغ سود سهام عدالت ممکن است هر سال بر اساس عملکرد مثبت یا منفی شرکتهای حاضر در سبد سهام عدالت، نسبت به سالهای گذشته کاهش یا افزایش پیدا کند.
چرا سود سهام عدالت پرداخت نمیشود؟
گفتنی است آخرین باری که سود سهام عدالت برای دارندگان این سبد واریز شده، اسفند ۱۴۰۲ بوده که در آن مرحله دارندگان سبد سهام عدالت ۴۹۲ هزار تومانی، بالغ بر ۴۴۶ هزار تومان، دارندگان سهام ۵۳۲ هزار تومانی مبلغ ۴۸۲ هزار تومان و دارندگان سبد سهام یک میلیون تومانی بالغ بر ۹۰۶ هزار تومان سود دریافت کردند. گفتنی است این ارقام ۳۰ درصد کمتر از مبالغی بود که در آذر ۱۴۰۲ به حساب سهامداران واریز شد.
با این حال، سومین مرحله از پرداخت سود سهام عدالت سال ۱۴۰۱ هنوز پرداخت نشده است. پیشتر گفته میشد پنج شرکت سود سهام عدالت سالانه را واریز نکردهاند اما بهتدریج این شرکتها سود خود را پرداخت کردند و به یک عدد تقلیل یافتند.
در حال حاضر تنها شرکت مپناست که سود سالانه را پرداخت نکرده و به همین دلیل سومین مرحله از پرداخت سود سهام عدالت سال ۱۴۰۱ به تاخیر افتاده است. در صورت تجمیع پول و رسیدن به مبلغ قانونی مورد نظر که ۲۵ همت اعلام شده، سومین مرحله نیز پرداخت خواهد شد.
مسئولان سازمان بورس میگویند، تاکنون برای پرداخت مرحله سوم سود سهام عدالت به سهامداران و تسویه این سود بالغ بر ۲۴ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان پول واریز شده است.
در صورتی که شرکت مپنا نیز برای عملکرد سال ۱۴۰۱ حدود ۵۰۰ میلیارد تومان بدهی خود را کاملا بپردازد، مرحله سوم واریز سود به سهامداران آغاز میشود.
گفته میشود مپنا پس از چند ماه تاخیر سرانجام هفته گذشته ۱۰۰ میلیارد تومان از ۵۰۰ میلیارد تومان بدهی به سبد سهام عدالت را پرداخت کرده که البته آن هم از لحاظ قانونی با اما و اگرهایی روبهروست.