در روزهای اخیر سخنان ضد و نقیضی در خصوص اجرای متناسبسازی حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۳ منتشر شده است. در حالی که برخی منابع میگویند مبلغ متناسبسازی در ماههای آتی نیز در فیش حقوقی بازنشستگان خواهد نشست، برخی منابع دیگر از پایان تعیین تکلیف ۴۰ درصد متناسبسازی حقوق بازنشستگان در ماه آبان خبر دادهاند.
اقتصادآنلاین نوشت: چندی پیش محسن زنگنه، نایب رئیس کمیسیون تلفیق بودجه مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با ایسنا گفت: سوال اینجاست که الان ۸ ماه از سال گذشته و دولت هنوز به تعهد خود کامل عمل نکرده، چه باید کرد؟ ما توافق کردیم که از برج ۹ یعنی آذرماه، ۴۰ درصد متناسبسازی برای همه بازنشستگان کشور اجرا شود؛ برج ۹.۱۰، ۱۱ و ۱۲ همه بازنشستگان (منظور کشوریها و لشگری هاست) این ۴۰ درصد را دریافت کنند؛ سال بعد هم ۳۰ درصد اعمال شود.
پیشتر رضا فیضینژاد،معاون فنی و امور بیمهای صندوق بازنشستگی کشوری نیز گفته بود: تا پایان امسال حقوق بازنشستگان کشوری با اعمال اجرای ۴۰ درصد متناسبسازی، به حساب بازنشستگان واریز میشود.
با این وجود محمد محمدی، معاون بیمهای سازمان تامین اجتماعی در روز یکشنبه ۴ آذر در مصاحبه با ایرنا سخنانی را مطرح کرد که نشان میدهد اجرای ۴۰ درصد از قانون متناسبسازی به پایان رسیده است.
معاون بیمهای سازمان تامین اجتماعی گفته است: اجرای ۴۰ درصد از قانون که به سال ۱۴۰۳ مربوط میشود، براساس جبران ۹۰ درصد افت مستمری سال ۱۴۰۳ نسبت به مستمری زمان برقراری، همزمان با واریز مستمری ماه جاری بازنشستگان سایر سطوح انجام شد.
این سخنان متناقض انتقاد بازنشستگان در شبکههای اجتماعی را به همراه داشته است و آنان درخواست کردهاند با توضیحات دقیق و شفاف از سوی سازمان تامین اجتماعی یا صندوق بازنشستگی کشوری، ابهامات قانون متناسبسازی برطرف شود.
محمدی معاون بیمهای سازمان تامین اجتماعی با تأکید بر تصریح قانون متناسبسازی بازنشستگان ذیل جز ۲ بند «ر» ماده ۲۸ قانون برنامه هفتم پیشرفت مبنی بر اجرای طرح متناسبسازی برای مشمولان غیرحداقلبگیر گفت: اجرای ۴۰ درصد از قانون که به سال ۱۴۰۳ مربوط میشود، براساس جبران ۹۰ درصد افت مستمری سال ۱۴۰۳ نسبت به مستمری زمان برقراری، همزمان با واریز مستمری ماه جاری بازنشستگان سایر سطوح انجام شد.
محمدی افزود: در سالهای ۱۴۰۴ و ۱۴۰۵ هر سال ۳۰ درصد به افزایش فوق افزوده میشود، به طوری که در سال ۱۴۰۵، نسبت مستمری پرداختی به حداقل دستمزد همان سال معادل ۹۰ درصد نسبت مستمری برقراری به حداقل دستمزد خواهد شد. همچنین درخصوص آن دسته از مستمریبگیران غیرحداقلبگیر که مبلغ متناسبسازی سال ۱۴۰۳ آنها کمتر از ۱۰ درصد حداقل دستمزد مصوب شورایعالی کار سال جاری، یعنی مبلغ ۷,۱۶۶,۱۸۴ ریال باشد، مابهالتفاوت مربوطه در قالب «حفظ قدرت خرید سال ۱۴۰۳» و در بخش «توجه» ذیل فیش حقوقی ترمیم میشود تا سرجمع مبلغ متناسبسازی این افراد و مبلغ حفظ قدرت خرید این گروه نیز به عدد ۷,۱۶۶,۱۸۴ ریال برسد.
معاون بیمهای سازمان تأمین اجتماعی گفت: در خصوص مستمریبگیران حداقلبگیر هم که مشمول قانون متناسبسازی نمیشوند، با مساعدت سران محترم قوا و وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی سازوکاری برای پرداخت، پیگیری و اجرایی شد و مبلغی به میزان ۱۰ درصد حداقل حقوق سال جاری (مبلغ ۷،۱۶۶،۱۸۴ ریال) به نسبت سنوات پرداخت حق بیمه در قالب «حفظ قدرت خرید سال ۱۴۰۳» به همراه مستمری آبانماه پرداخت شد.
محمدی در تشریح نحوه محاسبه فرمول فوق گفت: برای مثال اگر بیمهشدهای در سال ۱۳۸۳ با مبلغ مستمری ۳,۷۵۹,۳۷۶ ریال بازنشسته شده که این رقم معادل ۳.۵۲۷ برابر حداقل دستمزد سال ۱۳۸۳ بوده است؛ مبلغ مستمری وی در سال ۱۴۰۳ به میزان ۲۰۵,۲۲۵,۹۳۲ ریال است که ۲.۸۶۴ برابر حداقل دستمزد سال جاری میباشد. بنابراین افت ضریب مستمری سال ۱۴۰۳ نسبت به سال برقراری، ۰.۶۶۳ بوده که ۹۰ درصد آن معادل ۰.۵۹۷ است. درنتیجه مبلغ متناسبسازی ایشان برابر حاصلضرب ۰.۵۹۷ در حداقل دستمزد سال ۱۴۰۳ (۷۱,۶۶۱,۸۴۰ ریال) و معادل ۴۲,۷۸۲,۱۱۸ ریال میشود که ۴۰ درصد آن به میزان ۱۷,۱۱۲,۸۴۷ ریال تحت عنوان مبلغ متناسبسازی سال ۱۴۰۳ در نظر گرفته شده است.
معاون بیمهای سازمان تأمین اجتماعی در خصوص آن دسته از بازنشستگانی که مشمول ترمیم تا مبلغ حداقل حقوق میشوند گفت: در مثال دیگر اگر فرض کنیم بیمهشدهای در سال ۱۳۹۹ با مبلغ مستمری ۳۵,۵۴۰,۶۴۱ ریال بازنشسته شده و این رقم معادل ۱.۸۶۰ برابر حداقل دستمزد سال ۱۳۹۹ بوده است؛ مبلغ مستمری وی در سال ۱۴۰۳ به میزان ۱۱۸،۱۲۰،۶۹۲ ریال و معادل ۱.۶۴۸ برابر حداقل دستمزد سالجاری است. بنابراین افت ضریب مستمری سال ۱۴۰۳ نسبت به سال برقراری، ۰.۲۱۲ بوده و ۹۰ درصد آن معادل ۰.۱۹۱ میباشد. درنتیجه مبلغ متناسبسازی ایشان برابر حاصلضرب ۰.۱۹۱ در حداقل دستمزد سال ۱۴۰۳ (۷۱,۶۶۱,۸۴۰ ریال) و معادل ۱۳،۶۸۷،۴۱۱ ریال میگردد که ۴۰ درصد آن به مبلغ ۵،۴۷۴،۹۶۴ ریال تحت عنوان مبلغ متناسبسازی سال ۱۴۰۳ در نظر گرفته شده است. این افراد اما با توجه به اینکه مبلغ متناسبسازی سال ۱۴۰۳ وی کمتر از ۷,۱۶۶,۱۸۴ ریال است، مابه التفاوت مربوطه تحت عنوان مبلغ حفظ قدرت خرید سال ۱۴۰۳ به میزان ۱,۶۹۱,۲۱۹ ریال تعیین و ضمن پرداخت به همراه مستمری ماهانه، ذیل فیش مستمری درج میشود.
محمدی با ذکر مثالی از بازنشستگان حداقلبگیر گفت: فرض کنید بیمهشدهای در سال ۱۳۹۳ با مستمری قابلپرداخت ۶،۰۸۹،۸۰۰ ریال که معادل حداقل دستمزد آن سال است، بازنشسته شده که درنتیجه به خاطر حداقلبگیر بودن از شمول متناسبسازی خارج است. به منظور حفظ قدرت خرید ایشان نیز مبلغ ۷,۱۶۶,۱۸۴ ریال به همراه مستمری ماهانه پرداخت و ذیل فیش مستمری درج میشود.
محمدی همچنین با ارائه مثال دیگری از افراد حداقلبگیر که سنوات پرداخت حق بیمه کمتری داشتهاند، گفت: به موجب قانون، پرداخت حفظ قدرت خرید به تناسب سنوات پرداخت حق بیمه است. لذا اگر بیمهشدهای در سال ۱۳۹۸ با ۱۲ سال سابقه پرداخت حق بیمه بازنشسته شده و از آنجا که حداقل دستمزد آن سال معادل ۱۵،۱۶۸،۸۱۰ ریال بوده؛ لذا مبلغ مستمری اولیه وی متناسب با سابقه مذکور به میزان ۶،۰۶۷،۵۲۴ ریال تعیین گردیده است. با توجه به عدم شمول متناسبسازی برای ایشان، مبلغی معادل دوازده سیام حداقل دستمزد سال جاری (۷۱,۶۶۱,۸۴۰ ریال) به میزان ۲,۸۶۶,۴۷۴ ریال در قالب حفظ قدرت خرید تعیین و ضمن پرداخت به همراه مستمری ماهانه، ذیل فیش مستمری درج میشود.