با گذشت چند ماه از سال ۱۴۰۴، همچنان بخشی از سود سهام عدالت، مربوط به عملکرد سال ۱۴۰۲ تسویه نشده است؛ موضوعی که برای میلیونها دارنده سهام عدالت حائز اهمیت است. برخی برآوردها حاکی از آن است که مطالبات تجمیعی سهامداران (سالهای مالی ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳) برای برخی از دارندگان سهام عدالت حتی از دو میلیون تومان نیز عبور کرده است.

در مرحله نخست پرداخت سود که اسفندماه سال گذشته انجام شد، مبالغی متناسب با ارزش اولیه سهام به حساب مشمولان واریز شد. برای نمونه، دارندگان سهام ۴۹۲ هزار تومانی حدود ۷۴۴ هزار تومان و دارندگان سهام یکمیلیونی بیش از یکمیلیون و ۵۰۰ هزار تومان سود دریافت کردند. این در حالی است که این پرداخت تنها بخش نخست از سود مصوب بوده و بخش دیگر همچنان بلاتکلیف مانده است.
مهدی حاجیوند، دستیار رئیس سازمان بورس در امور سهام عدالت، در جدیدترین اظهارنظر با اشاره به ادامه روند دریافت سود از شرکتهای سرمایهپذیر اعلام کرده که هنوز برخی شرکتها باقیمانده سود عملکرد سال ۱۴۰۲ را پرداخت نکردهاند. به گفته او، به محض تکمیل این دریافتها، جزئیات مربوط به مبلغ سود و زمان واریز آن بهصورت رسمی اطلاعرسانی خواهد شد.
این مقام مسئول تأکید کرده که تمامی گمانهزنیها درباره زمان و میزان سود فعلاً فاقد اعتبار است و سهامداران فقط به اطلاعیههای رسمی سازمان بورس توجه کنند. او افزوده: «برای دریافت سود سهام عدالت، مشمولان نیازی به انجام هیچ اقدامی ندارند و سود صرفاً به شماره شبای ثبتشده در سامانه سجام واریز خواهد شد. سهامداران نباید به پیامکهایی که خارج از مسیر رسمی ارسال میشوند اعتماد کنند.»
شایان ذکر است که در سالهای گذشته پرداخت سود سهام عدالت عمدتاً در نیمه دوم سال انجام میشد و تنها یکبار در تابستان ۱۴۰۰ بخشی از سود بهصورت زودهنگام واریز شد. این در حالی است که پیشتر برخی مسئولان از احتمال واریز مرحله دوم سود در تابستان امسال خبر داده بودند؛ موضوعی که در صورت تحقق، میتواند به تغییر رویه چندساله و تسریع در پرداختها منجر شود.
سهام عدالت گونهای یارانه است که بنابر نظر دولت نهم، از طریق شرکتهای تعاونی عدالت استانی به مشمولان آن واگذار میشود. دولت، هدف از عرضه سهام عدالت را گسترش سهم بخش تعاون در اقتصاد ایران اعلام کرده است. بنابر طرح «سهام عدالت»، بخشی از سهام شرکتهای دولتی معین، به قشرهای کمدرآمدتر فروخته میشود.سهام عدالت طرحی است که در سال ۱۳۸۵ با هدف توزیع عادلانه ثروت، کاهش فاصله طبقاتی و افزایش مشارکت مردم در اقتصاد اجرا شد. در این طرح، بخشی از سهام شرکتهای بزرگ دولتی بهصورت یک سبد سهامی به اقشار کمدرآمد واگذار شد تا از سود و منافع این شرکتها بهرهمند شوند. سهام عدالت علاوه بر تقویت عدالت اجتماعی، به تسریع روند خصوصیسازی و کاهش تصدیگری دولت در اقتصاد کمک کرده است.
مشمولان این طرح شامل مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی، روستاییان و عشایر، کارگران فصلی ساختمانی، کارمندان و بازنشستگان دولتی و گروههای کمجمعیت مانند خبرنگاران، زنان سرپرست خانوار و طلاب بودند.
سهام عدالت در ابتدا بهصورت مجموعهای از سهام شرکتهای دولتی به ارزش ۵۰۰ هزار تومان به هر نفر واگذار شد که بعدها این مبلغ به یک میلیون تومان افزایش یافت. سود حاصل از این سهام بهصورت سالیانه به حساب مشمولان واریز میشود. در سالهای اخیر، با آزادسازی سهام عدالت، امکان مدیریت و فروش این سهام برای مشمولان فراهم شده است.