سازمان تامین اجتماعی در سال ۱۴۰۴ نیز امکان استفاده از بیمه اختیاری برای افرادی که شغل رسمی یا پوشش بیمهای ندارند را فراهم کرده است. این نوع بیمه راهکاری مناسب برای افرادی است که خواهان برخورداری از خدمات بازنشستگی، فوت، ازکارافتادگی و درمان هستند اما در محل کار یا سازمانی با بیمه اجباری اشتغال ندارند.
براساس ضوابط اعلامشده، متقاضیان بیمه اختیاری باید حداقل ۳۰ روز سابقه پرداخت حق بیمه داشته و سن آنها کمتر از ۵۰ سال باشد. البته افرادی که بیش از ۱۰ سال سابقه پرداخت دارند، مشمول محدودیت سنی نخواهند بود.
نرخ حق بیمه اختیاری در سال جاری معادل ۲۷ درصد از دستمزد مبنای پرداخت تعیین شده که بر این اساس، در نیمه نخست امسال مبلغ آن حدود ۳ میلیون و ۴۸۰ هزار تومان است.
لازم به ذکر است که بیمه اختیاری بهصورت پیشفرض شامل خدمات درمانی نیست و متقاضیان در صورت تمایل باید بهطور جداگانه برای بیمه درمان خانواده ثبتنام کنند.
از جمله مزایای این بیمه میتوان به پوشش بازنشستگی، فوت و ازکارافتادگی اشاره کرد، با این حال، خدماتی نظیر بیمه بیکاری و حوادث ناشی از کار در آن لحاظ نشده است. همچنین در صورت عدم پرداخت بهموقع حق بیمه، امکان قطع پوشش و حذف سوابق بیمهای وجود دارد.
تمام مراحل ثبتنام و پرداخت حق بیمه از طریق سامانه خدمات غیرحضوری تأمین اجتماعی به نشانی es.tamin.ir انجام میشود.
به موجب قانون نقل و انتقال سوابق بیمه یا کسور بازنشستگی بین صندوقهای بازنشستگی و تجمیع سوابق بیمهای اشخاص مصوب ۱۴۰۲/۲/۱۱ مجلس محترم شورای اسلامی و آئین نامه اجرائی قانون مذکور مصوب ۱۴۰۲/۱۰/۲۷ هیأت محترم وزیران قانون نقل و انتقال حق بیمه یا بازنشستگی مصوب ۶۵/۳/۲۷ و ماده ۱ قانون نحوه تعدیل نیروی انسانی دستگاههای دولتی مصوب ۶۶/۱۰/۲۷ مجلس شورای اسلامی منسوخ و تغییراتی در نحوه نقل و انتقال سوابق بین صندوقهای بازنشستگی ایجاد گردید. برهمین اساس ضمن اینکه امکان نقل و انتقال سوابق بين صندوقهای بازنشستگی پس از بهروزرسانی حق بیمه مربوطه از سوی صندوق مبدأ و پرداخت مابه التفاوت متعلقه از سوی متقاضی فراهم میباشد، چنانچه این افراد تمایل به انتقال سوابق خود نداشته باشند در صورت احراز شرایط مقرر میتوانند از مستمری استحقاقی مربوطه متناسب با سنوات بیمهپردازی در هر صندوق بهره مند گردند که بخشنامه مرتبط با این موضوع (مستمری جمع) پس از رفع برخی ابهامات متعاقباً ارسال خواهد شد.
به منظور متمرکز نمودن کلیه ضوابط مربوط به چگونگی نقل و انتقال حق بیمه یا کسور بازنشستگی از سایر صندوقها به سازمان و بالعکس توجه واحدهای اجرایی را به رعایت دقیق مفاد این بخشنامه جلب مینماید.
قوانین و مقررات مرتبط
– قانون نقل و انتقال سوابق بیمه یا کسور بازنشستگی بین صندوقهای بازنشستگی و تجمیع سوابق بیمهای اشخاص مصوب ۱۴۰۲/۲/۱۱ مجلس شورای اسلامی
– آئین نامه اجرائی قانون نقل و انتقال سوابق بیمه یا کسور بازنشستگی بین صندوقهای بازنشستگی و تجمیع سوابق بیمهای اشخاص مصوب ۱۴۰۲/۱۰/۲۷ هیات محترم وزیران
– قانون نحوه تاثیر سوابق منتقله بر سازمان تامین اجتماعی برای استفاده از مزایای مقرر در قانون تامین اجتماعی مصوب ۸۰/۲/۹ و قانون استفساریه قانون مذکور مصوب ۸۳/۱۱/۷ مجلس شورای اسلامی
تعاریف
بیمه شده: شخصی است که در چارچوب قوانین و مقررات مورد عمل هر یک از صندوقهای بازنشستگی، مشترک صندوق محسوب میشود و با پرداخت حق بیمه امکان بهره مندی از حقوق و مزایای قانونی را دارد.

سوابق بیمهای: مدت زمانی که بیمه شده مشترک هر یک از صندوقهای بازنشستگی بوده و طبق مقررات صندوق مربوط حق بیمه پرداخت نموده است.
حق بیمه: وجوهی که تحت عنوان حق بیمه و یا کسور بازنشستگی یا عناوین مشابه حسب مورد توسط بیمه شده یا کارفرما بابت عضویت بیمه شده به صندوق بازنشستگی ذیربط پرداخت شده است.
صندوق مبدأ: صندوق بازنشستگی است که بیمه شده سابقاً به موجب قوانین و مقررات مربوط، مشترک آن صندوق بوده است.
صندوق مقصد: صندوق بازنشستگی است که بیمه شده در زمان ارائه درخواست مشترک فعال آن محسوب شده و قصد دارد سوابق بیمهای خود را از صندوق مبدأ به این صندوق منتقل نماید.
ما به التفاوت: تفاوت مبلغ قابل پرداخت توسط بیمه شده بابت حق بیمه سنوات قابل انتقال به صندوق مقصد پس از کسر مبالغ حق بیمه به روز رسانی شده
بخش اول: چگونگی انتقال حق بیمه یا کسور بازنشستگی از سایر صندوقها به سازمان تامین اجتماعی
(سازمان تامین اجتماعی به عنوان صندوق مقصد)