سهام عدالت بهعنوان یکی از بزرگترین پروژههای اقتصادی دولت با هدف حمایت از اقشار کمدرآمد به بیش از ۴۹ میلیون ایرانی واگذار شده است. هر ساله، سود عملکرد شرکتهای حاضر در پرتفوی سهام عدالت به مشمولان پرداخت میشود. اما امسال به دلیل تأخیر در واریز سود از سوی برخی شرکتهای بزرگ نظیر پتروشیمی خلیج فارس، فولاد مبارکه و مخابرات ایران، پرداخت سود با تأخیر روبهرو شده است.
در ماههای گذشته نیز، مسئولان مربوطه چندین بار تاریخهای مختلفی را برای واریز سود سهام عدالت اعلام کردند، اما تاکنون هیچیک از آن وعدهها محقق نشده است. حالا مسئولان فولاد مبارکه و سازمان بورس وعده تازهای دادهاند.

زمان واریز سود سهام عدالت
مهدی توانگر ریزی، مدیر امور سهامداران شرکت فولاد مبارکه اعلام کرد که رایزنیها با وزارت اقتصاد و سازمان بورس ادامه دارد و تلاش بر این است که سود سهام عدالت مربوط به سال مالی ۱۴۰۲ تا پایان شهریورماه ۱۴۰۳ به حساب مشمولان واریز شود.
وی تأکید کرد که تأخیر در پرداخت سود، به دلیل کمکاری برخی شرکتهای بزرگ بوده است. شرکت سپردهگذاری مرکزی نیز با تأیید این موضوع اعلام کرد که پرداخت مرحله دوم سود منوط به تکمیل واریزها از سوی چند شرکت اصلی است.
از سوی دیگر، ولیالله جعفری، مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار بیان کرد که اخذ مجوز از شورای عالی بورس برای توزیع سود سهام عدالت، فرآیندی زمانبر است و همین موضوع موجب تأخیرهای مکرر شده است. با این حال، تاکید شد که پس از دریافت سود عملکرد از شرکتها، واریز به حساب مشمولان بلافاصله انجام خواهد شد.
مبلغ سود سهام عدالت چقدر خواهد بود؟
مبلغ سود مرحله سوم سهام عدالت، بر اساس ارزش اولیه سهام تخصیصیافته به هر فرد، متفاوت است. طبق اعلام رسمی، ارقام
پرداختی به شرح زیر خواهد بود:
• سهام عدالت با ارزش ۴۹۲ هزار تومان: حدود ۳۵۲ هزار تومان
• سهام عدالت با ارزش ۵۳۲ هزار تومان: حدود ۳۸۰ هزار تومان
• سهام عدالت با ارزش یک میلیون تومان: حدود ۷۱۶ هزار تومان
به این ترتیب، دارندگان سهام عدالت بسته به نوع سبد خود، مبالغ متفاوتی دریافت خواهند کرد.

سهام عدالت گونهای یارانه است که بنابر نظر دولت نهم، از طریق شرکتهای تعاونی عدالت استانی به مشمولان آن واگذار میشود. دولت، هدف از عرضه سهام عدالت را گسترش سهم بخش تعاون در اقتصاد ایران اعلام کرده است. بنابر طرح «سهام عدالت»، بخشی از سهام شرکتهای دولتی معین، به قشرهای کمدرآمدتر فروخته میشود.سهام عدالت طرحی است که در سال ۱۳۸۵ با هدف توزیع عادلانه ثروت، کاهش فاصله طبقاتی و افزایش مشارکت مردم در اقتصاد اجرا شد. در این طرح، بخشی از سهام شرکتهای بزرگ دولتی بهصورت یک سبد سهامی به اقشار کمدرآمد واگذار شد تا از سود و منافع این شرکتها بهرهمند شوند. سهام عدالت علاوه بر تقویت عدالت اجتماعی، به تسریع روند خصوصیسازی و کاهش تصدیگری دولت در اقتصاد کمک کرده است.
مشمولان این طرح شامل مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی، روستاییان و عشایر، کارگران فصلی ساختمانی، کارمندان و بازنشستگان دولتی و گروههای کمجمعیت مانند خبرنگاران، زنان سرپرست خانوار و طلاب بودند.
سهام عدالت در ابتدا بهصورت مجموعهای از سهام شرکتهای دولتی به ارزش ۵۰۰ هزار تومان به هر نفر واگذار شد که بعدها این مبلغ به یک میلیون تومان افزایش یافت. سود حاصل از این سهام بهصورت سالیانه به حساب مشمولان واریز میشود. در سالهای اخیر، با آزادسازی سهام عدالت، امکان مدیریت و فروش این سهام برای مشمولان فراهم شده است.