سن بازنشستگی در ایران یکی از موضوعات مهم مرتبط با حقوق کارکنان و بازنشستگان است. در قانون جدید سن بازنشستگی در تاریخ 1400/06/19 (2021/09/10) توسط قانون جدید تعیین شده است.قبل از تاریخ 1400/06/19، سن بازنشستگی بر اساس جنسیت کارکنان متفاوت بود. مردان در سن ۵۵ سالگی و زنان در سن ۵۳ سالگی میتوانستند ادعا به حقوق بازنشستگی کنند. اما با تغییرات اعمال شده در قانون، سن بازنشستگی برای هر دو جنس یکسان شده است.اهمیت سن بازنشستگی در ایران به دلیل تأثیرات آن بر اقتصاد و جمعیت بزرگسالان بسیار مهم است.
احسان ارکانی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: از مهمترین مصوبات کمیسیون تلفیق برنامه هفتم توسعه مجلس شورای اسلامی حذف پیشنهادات دولت در افزایش اجباری سن بازنشستگی و کاهش ناعادلانه حقوق بازنشستگان است.
عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: در فصل ۵ لایحه پیشنهادی دولت که مربوط به اصلاح صندوقهای بازنشستگی است تأکید شده است که تمامی بیمه پردازانی که طبق قوانین و مقررات فعلی واجد شرایط بازنشستگی هستند و سن آنها برای زنان کمتر از ۵۳ سال و برای مردان کمتر از ۵۶ سال است از الان به بعد هر سال به میزان ۴ ماه به سنوات اشتغال آنها برای بازنشستگی تا تحقق شرایط سنی مذکور افزایش یابد.
نماینده مردم نیشابور، فیروزه، زبرخان و میان جلگه تشریح کرد: بهعبارتی دولت اصرار دارد که سنوات بازنشستگی که در حال حاضر ۳۰ سال است تا پایان برنامه هفتم به ۳۱ و ۸ ماه افزایش یابد.
عضو مجمع نمایندگان استان خراسان رضوی افزود: همچنین دولت و سازمان برنامه و بودجه اصرار دارند حقوق بازنشستگان از میانگین ۲ سال آخر خدمت به میانگین ۵ سال آخر خدمت تغییر کند که به معنی کاهش چشمگیر حقوق هر بازنشسته است.
ارکانی در پایان گفت: کمیسیون تلفیق برنامه نیز در دفاع از حقوق شاغلین و بازنشستگان و ممانعت از پر کردن کسری بودجه دولت از جیب بازنشستگان، با پیشنهادات ناعادلانه و تورمزای در لایحه پیشنهادی دولت مخالفت کرد.
آذین شفیعی؛ سرپرست معاونت تعهدات بیمهای ادارهکل تأمین اجتماعی غرب تهران اظهار کرد: زنان خانهدار میتوانند با انتخاب یکی از سه نرخ ۱۲ درصد با حق بیمه ماهیانه ۶۳۶ هزار تومان، ۱۴ درصد با حق بیمه ماهیانه ۷۴۳ هزار تومان و یا ۱۸ درصد با حق بیمه ماهیانه ۹۵۵ هزار تومان به عنوان بیمه شده اصلی، تحتپوشش خدمات سازمان تأمین اجتماعی قرار گیرند.
شرایط پرداخت حق بیمه ۱۲ درصدی: اگر فرد بیمه شده قبل از بازنشستگی فوت کند، مستمری به خانواده فرد مذکور داده نمیشود اما اگر بعد از بازنشستگی فوت کند، مستمری آن فرد به خانوادهاش داده میشود.
شرایط پرداخت حق بیمه ۱۴ درصدی: در این مورد چه فرد قبل از بازنشستگی فوت کند چه بعد از آن در هر صورت مستمری به خانوادهاش داده میشود.
شرایط پرداخت حق بیمه ۱۸ درصدی: در این مورد علاوه بر اینکه چه فرد قبل از بازنشستگی فوت کند چه بعد از آن در هر صورت مستمری به خانوادهاش داده میشود، تحت پوشش ازکارافتادگی و خدمات درمانی نیز قرار میگیرد.
سرپرست معاونت تعهدات بیمهای ادارهکل تأمین اجتماعی غرب تهران گفت: زنان خانهداری که کمتر از ۵۰ و بیشتر از ۱۸ سال سن دارند میتوانند از بیمه اشاره شده بهرهمند شوند همچنین اگر سن فرد هنگام بستن قرارداد بیش از ۵۰ سال باشد، در صورتی درخواست آن پذیرفته میشود که به معادل هر سال سن مازاد بر ۵۰ سال دارای سابقه پرداخت حق بیمه قبلی باشد.
وی تصریح کرد: بیمه زنان خانهدار از خدمات و تعهدات سازمان تأمین اجتماعی است که در راستای ماموریت این سازمان برای توسعه پوشش بیمهای برای اقشار مختلف جامعه اجرا میشود. زنان خانهدار غیرشاغل که امکان استفاده از بیمه اجباری سازمان تأمین اجتماعی را ندارند، میتوانند از بیمه زنان خانهدار استفاده کنند.
آذین افزود: حداقل سن برای بیمه زنان خانهدار ۱۸ سال و حداکثر سن ۵۰ سال است و در صورتی که سن متقاضی بیش از ۵۰ سال باشد، باید معادل سنوات بیش از ۵۰ سال، سابقه قبلی پرداخت حق بیمه داشته باشد. همچنین اشخاص دارای ۱۰ سال سابقه بیمه پردازی از شرط سنی معاف هستند.
سرپرست معاونت تعهدات بیمهای ادارهکل تأمین اجتماعی غرب تهران ادامه داد: حق بیمه زنان خانهدار با نرخ ۱۲ درصد ماهیانه ۶۳۶ هزار تومان شامل بازنشستگی و فوت بعد از بازنشستگی، ۱۴ درصد ماهیانه ۷۴۳ هزار تومان شامل بازنشستگی و فوت قبل و بعد از بازنشستگی و ۱۸ درصد ماهیانه ۹۵۵ هزار تومان شامل بازنشستگی، فوت و از کار افتادگی است و برای استفاده از خدمات درمانی تأمین اجتماعی نیز سرانه درمان به ازای هر نفر ۱۱۹ هزار و ۶۰۰ تومان به صورت ماهیانه دریافت میشود. البته یکی از ویژگیهای مهم بیمه زنان خانهدار این است که این افراد در صورتی که به عنوان بیمه شده تبعی همسر یا والدین، تحت پوشش سازمان تأمین اجتماعی باشند؛ میتوانند از خدمات درمانی سازمان تأمین اجتماعی به عنوان بیمه شده تبعی استفاده کنند و همزمان به عنوان بیمه شده اصلی در بیمه زنان خانهدار ثبتنام کنند. زنان خانهدار میتوانند فرزندان خود را نیز به عنوان بیمه شده تبعی تحت پوشش تأمین اجتماعی قرار دهند و شوهر، پدر و مادر بیمه شده اصلی نیز در صورت دارا بودن شرایط قانونی و تحت تکفل بودن، امکان استفاده از خدمات تأمین اجتماعی به عنوان بیمه شده تبعی را خواهند داشت.
شفیعی با بیان اینکه زنان خانهدار امکان استفاده از تمامی خدمات سازمان تأمین اجتماعی بجز بیمه بیکاری و غرامت دستمزد ایام بیماری و بارداری را دارند، گفت: درصورت قطع بیمهپردازی در قالب بیمه زنان خانهدار، سوابق بیمهای نزد سازمان تأمین اجتماعی باقی میماند و در زمان رسیدن به شرایط بازنشستگی مورد استفاده خواهد بود. همچنین در صورت اشتغال زنان خانهدار و استفاده از پوشش بیمه اجباری تأمین اجتماعی، سوابق بیمه زنان خانهدار به سوابق بیمه اجباری اضافه میشود.
وی افزود: زنان خانهدار با داشتن ۳۰ سال سابقه بیمهپردازی و ۴۵ سال سن و یا ۲۰ سال سابقه بیمه پردازی و ۵۵ سال سن به شرایط بازنشستگی میرسند.
سرپرست معاونت تعهدات بیمهای اداره کل تأمین اجتماعی غرب تهران گفت: انعقاد قرارداد بیمه زنان خانهدار بصورت کاملاً غیرحضوری و بدون نیاز به مراجعه حضوری به شعب امکانپذیر است و بانوان میتوانند از طریق سامانه خدمات الکترونیکی سازمان تأمین اجتماعی به نشانی es.tamin.ir از منوی بیمهشدگان ـ بیمهشدگان خاص ـ بیمه فراگیر خانواده ایرانی ـ انعقاد قرارداد بیمه زنان خانهدار و دختران؛ نسبت به انعقاد قرارداد و پرداخت حق بیمه اقدام کنند.
مدارک لازم برای بیمه تامین اجتماعی زنان خانهدار عبارتند از: شناسنامه و کپی از تمامی صفحات آن ،کارت ملی و کپی از آن، یک قطعه عکس سه در چهار و پر کردن فرم مربوط به بیمه زنان خانهدار.
خانمهای خانهدار میتوانند به دو صورت حضوری و مراجعه به کارگزاریهای تامین اجتماعی اقدام به ثبتنام کنید.
بعد از ورود به سایت، از طریق منوی بالا، روی «بیمهشدگان» وارد بخش بیمهشدگان خاص شوید و بعد روی انعقاد قرارداد زنان خانهدار و دختران کلیک کنید. بعد از آن میتوانید ثبتنام کنید.