مجتبی ویژه گفت: در آستانه سال جدید تحصیلی بنیاد علوی بستههای اقدام به بستههای هدیه لوازم التحریر برای دانشآموزان با میانگین ارزش ۶۰۰ هزار تومان تهیه کرده است که در یک رزمایش به آنان تحویل خواهد داد.
وی افزود: محتوای بستهها بنا به نیاز دانش آموزان در مقاطع تحصیلی متفاوت است و در سه مقطع ابتدایی، متوسطه اول و متوسطه دوم توزیع خواهد شد. این بستهها در دو بخش مشارکتی و هدیه رایگان بنیاد ارائه میشوند.
وی ادامه داد: ۶۰۰ بسته به عنوان بستههای رایگان و هدیه بنیاد بین سه شهرستان استان قم تقسیم خواهد شد و بستههای مشارکتی نیز با همکاری گروههای مردمی برای توزیع بین نیازمندان تحویل داده خواهند شد. مجموع بستههای پویش مهر علوی در استان قم ۱۲۰۰ عدد است.
مجری بنیاد علوی استان قم همچنین خاطرنشان کرد: «توزیع بستهها در دو مرحله انجام خواهد شد؛ مرحله اول در هفته آینده و مرحله دوم نیز تا قبل از نیمه مهرماه صورت خواهد گرفت.
وی گفت: گروههای مردمی نیز میتوانند با ثبتنام در پویش مهر علوی و ثبت دانشآموزان دهکهای ۱ تا ۴ در سامانه بنیاد علوی، مبلغ مشارکت را واریز کنند و بستهها را دریافت نمایند تا سپس در بین دانشآموزان توزیع کنند.»
اعلام این تعداد یارانه بگیر در کشور در شرایطی انجام میشود که اساسا اعطای یارانه نقدی در کشور خواه به شکل نقدی و خواه به شکل سبد معیشت منتقدان و موافقانی دارد. طرح هدفمند سازی یارانهها در اواخر دههٔ ۱۳۸۰ به اجرا گذاشته شد و هدف آن نیز، حمایت از قشر ضعیف جامعه و کم کردن هزینهها اعلام شد. موافقان این طرح میگویند؛ هدفمندسازی یارانهها باعث ایجاد عدالت بین افراد جامعه، ولی مخالفان از مشکلاتی مثل تورم و افزایش نقدینگی به عنوان تبعات این موضوع نام میبرند.
با توجه به ارائه آمارهای جدید درباره یارانه ها، این پرسشها مطرح است که اساسا سیستم اعطای یارانه در کشور ما چه معایب و مزایایی داشته و آیا ادامه این روش به صلاح کشور خواهد بود یا خیر. علی قنبری، اقتصاددان و عضو هئیت علمی دانشگاه تربیت مدرس در گفتگو با فرارو به این پرسشها پاسخ داده است:
سنگ بنای پرداخت یارانه در کشور اشتباه بود / یارانه باید محدود و کوتاه مدت اعطا شودعلی قنبری به فرارو گفت: «متاسفانه بحث یارانهها در کشور، از همان ابتدا با یک شیوه نادرست، ارائه شد و سنگ بنا را به غلط گذاشتیم و به جای این که وضع مردم را بهبود ببخشد در بسیاری از موارد آسیب زا بوده است. متاسفانه یارانهها در کشور نتوانست در بهبود و ثبات زندگی مردم اثر مثبتی بگذارد. اعطای یارانهای به صورت پرداخت نقدی و به منظور افزایش درآمد خانوارهای هدف، اعمال میشود، در عمل در کشور ما نتوانسته موفقیت چشمگیری کسب کند. حقیقت این است که وقتی قیمت کالاهای مصرفی افزایش پیدا میکند، افزایش رقم یارانه ها، نمیتواند جبران افزایش قیمت کالاها و خدمات را کند و در نتیجه هزینهای که میتوانست صرف آموزش، رفاه خانوارها و جبران شرایط زندگی مردم شود، صرف یارانهها میشود. دولت باید روی توسعه اقتصادی متمرکز شود تا آثار منفی عدم توسعه اقتصادی را از بین ببرد؛ بنابراین معتقدم که اگر یارانهها قطع شود و هزینه بیشتری برای رفاه زندگی مردم صرف شود، آثار مثبت تری بر جای خواهد گذاشت.»
وی افزود: «هیچ جای تردیدی نیست که که طرح یارانههای نقدی در کشور آنچنان که انتظار میرفت پاسخگو نبوده است. این موضوع به شکل ویژه در نقاط محروم و کم بضاعت صدق میکند. اعطای یارانه برای اشخاص در این مناطق نتوانسته تاثیرگذاری ویژهای ایجاد کند. بهتر بود به جای اعطای یارانه، دولتها بر افزایش رفاه مناطق محروم و به ویژه توسعه زیرساختها متمرکز میشدند. مردم بیش از این که نیاز به دریافت اعانه داشته باشند، نیاز دارند که زیرساختهای رفاهی با کیفیت تری داشته باشند. ما نباید سیستم نیازمندپروری را توسعه دهیم. ما باید روی افزایش توانمندی افراد در مناطق محروم متمرکز شویم. اگر به جای اعطای یارانه روی توسعه زیرساختهای کشور متمرکز میشدیم، وضعیت بسیار بهتری ایجاد میشد. حتی اعطای یارانه غیرنقدی هم ایرادهایی جدی دارد و اگرچه شاید کمی بهتر از اعطای یارانه غیرنقدی باشد، اما در نهایت به ضرر مردم خواهد بود.»