موسیر از خانواده سیر، پیاز و پیازچه بوده و نسبت به پیاز شیرینتر و هضم آن نیز آسانتر است و خواص درمانی فراوانی دارد. طی نتایج حاصله از تحقیقات متعددی که تاکنون در خصوص فواید موسیر صورت گرفته، این سبزی میتواند بسیاری از بیماریها از جمله سرطان را درمان کند.
موسیر (َAllium hirtifolium) یا سیرکوهی گیاهی است شبیه سیر که ریشه اش فقط یک پیاز درشت است. برگهایش باریک و دراز و گلهایش بنفش مایل به قرمزند. گل آذینش خوشه ٔ سادهاست.
در حدود ۴۰ گونه از این گیاه شناخته شده که همگی در نواحی معتدل و مناطق بحرالرومی میرویند. برخی از گونههای موسیر را در باغ به عنوان گل زینتی نیز میکارند. پیاز این گیاه خوراکی است و در ترشیها و اغذیه بکار میرود و بویش از سیر کمتر است. ایتالیایی ها از موسیر خوراکیهای گوناگونی میپزند و پیازچهٔ آن را در روغن زیتون کنسرو میکنند. نام ایتالیایی موسیر Lampascioni است.
موسیر بر عکس سیر، بویی مطلوب دارد. موسیر معمولا در مناطق کوهستانی میروید.
موسیر گونههای زیادی دارد که بهترین نوع آن رنگ قرمز مسی دارد. معمولا از موسیر ترشی درست میکنند یا خرد کرده آن را درون ماست میریزند. ماست موسیر ملایمتر از ماست سیردار بوده و به دلیل آن که بوی تند و تیز سیر را که ناشی از فرآوردههای گوگردی سیر مثل آلیسین است، ندارد با مصرف آن دهان بد طعم نشده و براحتی میتوان از آن استفاده کرد. از آنجا که سیر و پیاز به دلیل بر جای گذاشتن بوی ناخوشایند در دهان کمتر استفاده میشوند توصیه میکنیم بخصوص در فصل سرما که عفونتهای ویروسی و باکتریایی زیاد میشوند از ماست یا ترشی موسیر که بسیار لذیذ و اشتها برانگیز هستند بیشتر استفاده کنید.
ریشه حبابی شکل این سبزی نیز مانند پیاز به چند بخش تقسیم میشود. موسیرها به راحتی هضم میشوند و حاوی مقادیر فراوانی ویتامین C ، پتاسیم، فیبر رژیمی و اسید فولیک بوده و همچنین دارای مقدار زیادی کلسیم، آهن و پروتئین هستند.
ریشه و پیاز گیاه بعد از انجام یک سری اقدامات خاص مورد استفاده قرار میگیرد بدین صورت که آنها را به شکل رشتههای بسیار نازک درآورده و در مسیر آب سرد قرار میدهند تا تلخی که در پیاز آن هست از بین برود و آن را در آفتاب خشک میکنند تا به عنوان چاشنی غذایی مصرف شود.
موسیرها در نواحی آسیا، مکزیک، فرانسه و مدیترانه از مواد اصلی در پخت و پز محسوب میشوند.
ترکیبات شیمیایی موسیر
موسیر از نظر ترکیبات شیمیایی دارای حدود ۱-۰/۰۶ درصد اسانس میباشد که شامل آلیل پروپیل – دی سولفید و دو ترکیب گوگردی میباشد همچنین دارای آلیسین – آلیساتین ۱و۲ میباشد.
خواص داروئی گیاه موسیر
موسیر از آن گیاهان دو رگه است. چیزی شبیه به سیر و پیاز. پیاز این گیاه، خوراکی است. میتوان از آن در تهیهی انواع ترشیجات، سالاد، سس و غیره استفاده کرد. این مادهی غذایی مفید عطر و بوی فوقالعادهای به غذاهایتان میدهد و درعینحال سرشار از خواص مفید برای بدن است. در این ادامه قدرت فوقالعادهی موسیر را در پیشگیری و درمان بیماری ها عنوان خواهیم کرد. لطفاً با ما همراه باشید.
هضم بهتر غذا با موسیر
اگر در هضم غذا مشکل دارید توصیه میکنیم موسیر را وارد برنامهی غذاییتان بکنید. به خاطر اینکه سرشار از فیبرهاست که علاوه بر ایجاد احساس سیری میتواند به هضم غذا و عملکرد خوب رودهها نیز کمک کند. موسیر با افزایش ترشح صفرا باعث هضم راحتتر غذاها میشود. علاوه بر این باید بدانید که موسیر به اندازهی سیر یا پیاز برای معده مشکل ایجاد نمیکند. در واقع افرادی که دستگاه گوارش حساسی دارند به راحتی میتوانند از موسیر پختهشده استفاده کنند. برای افرادی که از بوی سیر بدشان میآید نیز مناسبتر است چون بوی آن به اندازهی سیر تند نیست.
تاثیر موسیر در کنترل و تنظیم فشارخون
میکند. به خاطر اینکه حاوی منیزیم است. در واقع هر ۱۰۰ گرم موسیر حاوی ۲۵۰ میلیگرم از این مادهی معدنی است که نقش موثری در کنترل فشارخون، بهبود عملکرد قلب و کلیهها دارد و به انقباضهای عضلانی کمک میکند.موسیر برای پیشگیری از سرطانهای گوارشی
نتایج پژوهشها نشان میدهند که ترکیبات گوگردی موجود در موسیر و هم خانوادههایش یعنی پیاز و سیر و غیره میتوانند جلوی رشد تومورها را بگیرند و در نتیجه از ابتلا به سرطانهای دستگاه گوارشی پیشگیری کنند. البته محققان همچنان در حال بررسیهای تکمیلی در این خصوص هستند. همین متخصصان توصیه میکنند که موسیر را به صورت خام مصرف کنید چون حاوی خواص بیشتری است.
موسیر برای مقابله با میکروبها
موسیر مانند دیگر اعضای خانوادهی خود سرشار از ترکیبات گوگردی است و به همین دلیل هم خواص ضدباکترایی دارد. در نتیجه موسیرِ، از انتشار میکروبها و باکتریهای بیماریزا پیشگیری میکند. البته حواستان باشد معنی حرفمان این نیست که در صورت بروز یک بیماری عفونی، موسیر میتواند جایگزین آنتیبیوتیکها شود. بلکه میتوان از این مادهی غذایی برای پیشگیری از بروز این مشکلات استفاده کرد.
خواص درمانی موسیر + روش مصرف آن
موسیر دوست استخوانهای شما
موسیر سرشار از ویتامین C و A و همچنین از منابع فسفر و منیزیم است. همین ترکیبات از آن یک مادهی غذایی دوستدار سلامت استخوانها ساخته است. برای داشتن استخوانهای محکم و سالم حتماً از محصولات لبنی که سرشار از کلسیم هستند استفاده کنید و در کنار آن موسیر را به عنوان یار کمکی به کار بگیرید. در این صورت خدمت زیادی به اسکلتتان کردهاید.
موسیر برای کاهش کلسترول بد خون
سن که بالا میرود رگها میل زیادی به ضخمیم شدن پیدا کرده و خاصیت ارتجاعی و نرمی خود را از دست میدهند. اگر این پدیده با کلسترول یا همان چربی بالا همراه شود منجر به تصلب شرایین میشود. رسوبات چربی در داخل رگهای خونی باعث بروز لختههای خونی میشوند. در این صورت نیز رگها میگیرند و مشکلساز میشوند. خوشبختانه مواد غذایی مختلفی برای مقابله با این مشکل وجود دارند که موسیر جزو آنهاست. این مادهی غذایی سرشار از فلاوونوئیدهاست که ترکیبات آنتیاکسیدانی هستند. این ترکیبات به رقیق و در جریان بودن خون کمک میکنند و تجمع پلاکتها را کاهش میدهند. به همین دلیل نیز از تشکیل لختههای خونی پیشگیری میکنند.
علاوه بر این موسیر باعث رفع کلسترول بد خون میشود و به تنظیم فشارخون نیز کمک میکند. به خاطر اینکه حاوی منیزیم است. در واقع هر ۱۰۰ گرم موسیر حاوی ۲۵۰ میلیگرم از این مادهی معدنی است که نقش موثری در کنترل فشارخون، بهبود عملکرد قلب و کلیهها دارد و به انقباضهای عضلانی کمک میکند.
موسیر حاوی ویتامینهای B
موسیر حاوی ویتامین B6 است. به این ترتیب که هر ۱۰۰ گرم موسیر بیش از ۱۰ درصد نیاز روزانهی ما به این ویتامین را تامین میکند. باید بدانید که وجود این ویتامین برای سیستم عصبی لازم و ضروری است و همچنین از بروز مشکلات عضلانی پیشگیری کرده و به سلامت پوست کمک میکند.
علاوه بر این موسیر حاوی ویتامین B9 یا همان اسیدفولیک نیز میباشد که ضداسترس است. این ویتامین برای ساخت گلبولهای قرمز لازم است. ترکیب این ویتامین با ویتامین B6 برای پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی بسیار موثر است.
از فراوردههای موسیر برای کم کردن قند خون در افراد دیابتی مورد استفادهاست و هم چنین از خواص گندزدائی آن برای دفع انگلها همراه غذا از آن استفاده میشدهاست و علاوه بر آن برای ضدعفونی کردن آب مورد استفاده داشتهاست.افزایش دفع ادرار، التیام دهنده و ترمیم کننده زخمها و تسکین دهنده التهاب طحال و کبد. تاثیر مثبت آن بر دستگاه اعصاب مرکزی، کاهش سردردهای میگرنی، کمک به سیستم قلبی- عروقی، کمک به کاهش چربیهای خون و پیشگیری از تصلب شرائین و تنظیم فشار خون هم قابل توجهاست.
رشیدپور
مطلب موسیر عالی بود و خالق یکتا هیچیز رو بدون حکمت نیافریده روزی هزاران بار خدای مهربان رو بابت این همه نعمت باید شکرکنیم،خدایا بابت نعمت هایت و نعمت سلامتی عطا فرمودی هزاران بار شکرن شکرا